“UMNO Buka Pintu: Bekas Ahli Termasuk Mahathir Boleh Kembali”
Isu politik kembali mencuri perhatian apabila UMNO menyatakan kesediaan untuk menerima semula mana-mana bekas ahli, termasuk figura besar seperti Mahathir Mohamad.
Ahli Majlis Kerja Tertinggi, Ahmad Maslan, menegaskan pintu parti itu sentiasa terbuka, sekali gus memberi bayangan kemungkinan berlakunya ‘comeback’ politik yang boleh mengubah landskap semasa.
Menurut Ahmad, setiap permohonan akan dinilai secara teliti oleh jawatankuasa khas sebelum dibawa ke mesyuarat MKT untuk keputusan akhir.
Pendekatan “memaafkan dan melupakan” yang diambil Umno dilihat sebagai strategi menyatukan semula kekuatan lama parti, terutama menjelang cabaran politik yang semakin sengit.
Nama Mahathir kembali hangat diperkatakan memandangkan beliau pernah dua kali meninggalkan Umno pertama pada 2008 ketika era Abdullah Ahmad Badawi, dan kali kedua pada 2016 susulan perbezaan dengan pentadbiran Najib Razak.
Selepas itu, beliau menubuhkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia, menjadikan sebarang kemungkinan kembali ke Umno sebagai perkembangan yang cukup dramatik.
Dalam masa sama, Umno turut mengesahkan menerima permohonan daripada Khairy Jamaluddin dan Hishammuddin Hussein, menandakan gelombang ‘kembali ke pangkuan parti’ mungkin sedang bermula.
Jika trend ini berterusan, tidak mustahil Umno bakal menyaksikan kebangkitan semula tokoh-tokoh lama satu senario yang pasti menghangatkan lagi pentas politik negara.




Tiada ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.